DRIVE: Train je stoïcijnse mindsetBestel het boek nu

Sportman van het Jaar 2010

Sportman van het Jaar 2010

Sportman van 2010, Column Sp!ts 16 dec
Spannender dan ik eerst dacht vond ik het, de verkiezing tot sportman van het jaar 2010. Zoals ik op het podium al zei, ik voel me erg vereerd met deze prijs. Een verkiezing door alle topsporters van Nederland is speciaal voor mij. Een bijna onmogelijke keuze is het aangezien de prestaties van Wesley Sneijder en Sven Kramer ook tot de verbeelding spreken.

Ik zie mijn uitverkiezing dan ook niet als een overwinning zoals je die op de ijsbaan of het voetbalveld behaald. Ik zie het als een bevestiging van een herkenningspunt dat waarschijnlijk met name topsporters meemaken in hun carrière. Als atleet komen tegenslagen op je pad, soms tot op het punt dat je jezelf voor gek moet verklaren om toch door te gaan. Maar je weet dat doorzettingsvermogen en toewijding aan je sport kunnen leiden tot die momenten waarop je de hele wereld aankunt, ook al verwacht de buitenwereld het al lang niet meer van je. Dat is waarvoor je als sporter leeft en dat is wat ik meemaakte. Iets wat men ook meekreeg van mijn overwinning zoals ik heb begrepen uit alle reacties. Ik besefte me voor mijn race in Vancouver niet wat een gouden medaille allemaal met me zou doen, maar het is meer dan ik me kon voorstellen. Dit bleek ook wel uit een verspreking hier en daar. In 1999 stond ik op het podium naast Pieter van den Hoogenband en Leontien van Moorsel als talent van het jaar, ik ben blij dat het daar niet bij is gebleven.

Dat het Nederlands elftal de prijs won voor sportploeg van het jaar doet me goed. Genoten heb ik van “Oranje” afgelopen zomer tijdens het WK, een tweede plek is een unieke prestatie van een sterk collectief in de grootste sport ter wereld.

Een mooie afsluiting van een speciaal 2010 voor mij zo. Maar na het genieten wordt het tijd om te bouwen aan nieuwe successen, iets waar ik reikhalzend naar uitkijk. Ook al gooit een rugblessure momenteel nog roet in het eten. Een MRI-scan wees niet op aanwijsbare problemen en mijn lichaam voelt verder goed aan maar er is wel een rugspier die dapper weerstand biedt en mij nog steeds van schaatsen verhindert.

Ik hoop het NK sprint over twee weken te halen, ik zou niets liever doen dan dit speciale jaar uitluiden met een mooie prestatie.


Informatie aanvragen







    Informatie aanvragen