DRIVE: Train je stoïcijnse mindsetBestel het boek nu

Mark Tuitert sportman van het jaar 2010 in Overijssel

Mark Tuitert sportman van het jaar 2010 in Overijssel

Mark Tuitert is zondagmiddag in de foyer van RTV Oost tot sportman van het jaar 2010 in Overijssel verkozen. Bij de vrouwen ging de winst naar zwemster Hinkelien Schreuder en FC Twente werd sportploeg van het jaar.

Tuitert hield in de verkiezing collega Ronald Mulder en springruiter Jeroen Dubbeldam achter zich. De 30-jarige Tuitert verbaasde op 20 februari 2010 de mondiale sportwereld met Olympisch goud op de 1500 meter. Op de koningsafstand wist hij de vorst van het schaatsen, Shani Davis, te verslaan. Tuitert versloeg in de Olympic Oval de Amerikaan op zijn afstand. Op de Spelen haalde Tuitert naast goud ook nog brons met de Nederlandse achtervolgingsploeg.

Schreuder won de verkiezing voor het tweede jaar op rij. Ze won van collega-zwemster Moniek Nijhuis en klootschietster Silke Tulk. De 26-jarige Schreuder kroonde zich met maar liefst tien gouden medailles bij zeven wereldbekerwedstrijden tot de absolute gouddelfster. Op het EK in Eindhoven kwam de allroundster tot drie individuele zilveren plakken. Met de Nederlandse ploeg behaalde de wereldrecordhoudster op de 100 meter wisselslag ook nog twee gouden medailles. Ook nationaal reeg Schreuder de titels aaneen, ze is met ruim zestig nationale titels recordkampioen van Nederland. Op de WK kortebaan in Dubai greep de Goorse ook nog eens een gouden, zilveren en bronzen medaille.

FC Twente schreef in 2010 voetbalhistorie. De club uit Enschede werd voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen van Nederland. FC Twente haalde in de Europa League de achtste finale en wist in de Champions League derde te worden in de poule door onder meer een gelijkspel tegen Inter Milaan en een zege op Werder Bremen. De andere genomineerden in de categorie sportploeg waren de voetballers van Excelsior’31 en de softbalsters Tex Town Tigers.

De ‘Hennie Kuiper Talenten Trofee’ werd uitgereikt aan fietscrosster Merle van Benthem. De ‘Jaap Stam Award’ voor sportieve promotie van Overijssel ging naar Erben Wennemars, die afgelopen jaar stopte met schaatsen.

De verkiezingen worden elk jaar georganiseerd door RTV Oost, TC Tubantia en De Stentor. Dit was de 41e keer dat de verkiezingen gehouden werden.


Informatie aanvragen







    Informatie aanvragen