Mark Tuitert, Drive Train je stoïcijnse mindset Bestel het boek nu

Jezelf ontdoen van negatieve emoties

Jezelf ontdoen van negatieve emoties

We willen de wedstrijd winnen, laat de ander maar pijn lijden. Of: Ik heb daar recht op en niemand anders. Gedachten die voor boosheid, frustratie en pijn zorgen en vaak te maken hebben met het feit dat we iets niet willen toegeven.

Tijdens presentaties krijg ik de meeste reacties als ik vertel over de boosheid die ik voelde richting mijn vader. Ik vertel dat ik 5 jaar geen contact met hem had en hoe ik die boosheid los kon laten door mijn oordeel over mijn vader op te schorten. 

Na mijn verhaal vroeg ik mijn publiek hun eigen emoties en gebeurtenissen te delen. Een vrouw stond op en kwam tot het inzicht dat de woede die zij voelde tijdens de scheiding met haar ex te maken had met haar eigen ego. Ze wilde kostte wat het kost de rechtszaak die liep ‘winnen’, zo vertelde ze. Ze besloot hiermee te stoppen, haar ex een brief te schrijven, en zichzelf daarmee te ontdoen van haar rugzak vol negatieve emoties. Erg knap. 

Dit is precies wat de stoïcijnen bedoelen met jezelf ontdoen van negatieve emoties: ‘patheia’, in het Grieks vertaald als ‘aandoening’. Die aandoening komt niet door iets of iemand anders, maar door jezelf, door keihard vast te houden aan je eigen overtuiging, gelijk of ego. 

Sta daarom eens stil bij emoties, waar berusten ze op? Welk oordeel over iets of iemand schuilt erachter? 

Mark 

Ps. Ik zou je om een gunst willen vragen en één minuut van je tijd. Mijn boek Drive: Train je stoïcijnse mindset is drie maanden uit en ik krijg prachtige reacties, waarvoor dank. Ik zou het enorm waarderen als jullie een mooie recensie willen achterlaten op Bol.com dat kan HIER. 

Mijn dank is groot! 


Informatie aanvragen
    Informatie aanvragen