Mark Tuitert, Drive Train je stoïcijnse mindset Bestel het boek nu

Jezelf ontdoen van negatieve emoties

Jezelf ontdoen van negatieve emoties

We willen de wedstrijd winnen, laat de ander maar pijn lijden. Of: “Ik heb daar recht op en niemand anders'”. Gedachten die voor negatieve emoties zoals boosheid, frustratie en pijn zorgen en die vaak te maken hebben met het feit dat we iets niet willen toegeven.

Tijdens presentaties krijg ik de meeste reacties als ik vertel over de boosheid die ik voelde richting mijn vader. Ik vertel dat ik 5 jaar geen contact met hem had en hoe ik die boosheid los kon laten door mijn oordeel over mijn vader op te schorten. 

Na mijn verhaal vroeg ik mijn publiek om hun eigen emoties en gebeurtenissen te delen. Een vrouw stond op en zij kwam tot het inzicht dat de woede die ze tijdens de scheiding met haar ex voelde, met haar eigen ego te maken had. Ze wilde kostte wat het kost de rechtszaak die liep ‘winnen’, zo vertelde ze. Ze besloot om daar mee te stoppen, haar ex een brief te schrijven, en zichzelf daarmee te ontdoen van haar rugzak vol negatieve emoties. Ik vond het erg knap!

Dit is precies wat de stoïcijnen bedoelen met “jezelf ontdoen van negatieve emoties”, ofwel ‘Patheia’. In het Grieks betekent het ‘aandoening’. Die aandoening komt niet door iets of iemand anders, maar door jezelf. Door je keihard vast te houden aan je eigen overtuiging, ego of het halen van je gelijk. 

Sta daarom eens stil bij deze emoties, waar berusten ze op? Welk oordeel over iets of iemand schuilt erachter? 

Mark 

P.s. Ik zou je om een gunst willen vragen en één minuut van je tijd. Mijn boek Drive: Train je stoïcijnse mindset is nu drie maanden uit en ik krijg prachtige reacties, waarvoor dank! Ik zou het enorm waarderen als jij ook een mooie recensie zou willen achterlaten op Bol.com. Dat kun je HIER doen.

Mijn dank is groot! 


Informatie aanvragen
    Informatie aanvragen