Mark Tuitert, Drive Train je stoïcijnse mindset Bestel het boek nu

Het Masterplan (Nils van der Poel)

Het Masterplan (Nils van der Poel)

Daar was het dan. Het grote masterplan van de tweevoudig olympisch kampioen schaatsen Nils van der Poel. Hij kondigde al eerder aan zijn trainingen en levenswijze op schrift te stellen en met ons te delen onder de titel: How to skate a 10k… (and also half a 10k). 

Het meest opmerkelijke aan dit document zijn niet de harde trainingen die Nils volbrengt. Nee, de grootste les ligt in zijn opgedane zelfkennis. Nils schrijft dat, om zijn zware programma vol te houden, hij een enigszins normaal leven moet kunnen leiden. Hij beschermt zichzelf niet alleen fysiek, maar ook mentaal door hele weekenden vrij te houden. Hij drinkt gerust een biertje of gaat wat skiën met vrienden. Deze rust is een uitlaatklep, zodat hij met goede moed en een volle batterij op maandag weer aan de slag gaat. 

Hoeveel mensen verliezen zich niet in de zoektocht naar succes? Hoeveel mensen kampen er niet met mentale en emotionele uitputting? In de hang naar succes, of door te voldoen aan een norm, durven ze geen rust meer te nemen of hun hoofd te laten afdwalen van dat ene doel. Dat geldt voor ons allemaal: doelen stellen en keihard werken om ze te halen kunnen prachtige drijfveren zijn, maar niet als we onze mentale gezondheid tegelijkertijd te grabbel gooien. 

Nils creëert betekenis in zijn leven naast topsport, het is dé uitdaging van deze zoektocht die hij waardevoller vindt dat uiteindelijk die medaille. Door deze betekenis lijkt verliezen ook minder eng, want in de kern van wie je bent heb je niets meer te verliezen, als wie je bent niet meer samenhangt met winst of verlies. 

De les die Nils van der Poel ons geeft, is dat het leven geweldige uitdagingen biedt en dat je die als een spel kunt zien. Een spel dat leuk is om te spelen. Laten we die les voor ons eigen leven tussen de oren knopen: Een rijker leven draait niet om winst of verlies, maar om hoe je het spel speelt. 

Mark

“If you were to engage in elite sports please remember: it’s about winning, but it is not solely about winning. All but one is obliged to lose. Under such circumstances I consider success to be measured by means of playing, and not by margin of winning. It is the strive for excellence, the sharing of love and the ability to inspire others to do the same, that to me above all, defines an athlete’s success. The job is to lead the way by leading yourself”.

Uit het trainingsplan Nils van der Poel: www.howtoskate.se

Uit Drive nieuwsbrief 13-02-2022, meld je gratis aan!


Informatie aanvragen
    Informatie aanvragen