Mark Tuitert, Drive Train je stoïcijnse mindset Bestel het boek nu

Een remedie tegen angst

Een remedie tegen angst

Ken je het gevoel dat er zoiets spannends op de agenda staat dat je er niet van kan slapen? Ook topsporters kennen dit fenomeen, wereld- en olympisch kampioen Jorrit Bergsma vertelt in een recent interview hoe de spanning de week voor een belangrijke wedstrijd ervoor zorgt dat hij de slaap niet kan vatten en daardoor soms uitgeblust aan de start staat. 

Dit komt bij hem niet alleen door de angst voor een spannend moment, maar ook door de spanning die hij voelt over het feit dat hij spanning voelt. Een typisch menselijk fenomeen, we zijn in staat na te denken over hoe we nadenken.  

De stoïcijnen gebruikten een mooie techniek om hiermee om te gaan. Ze probeerden zichzelf iets zo objectief mogelijk voor te stellen. Om afstand te creëren van dingen stelde Marcus Aurelius goede wijn voor als gewoon druivensap en seks als het wrijven tegen een stukje ingewanden. 

Bij de serie ‘de Slimste Mens’ probeerden ze me dit uit te leggen voor de finale: zie een vraag als een sinaasappel. Begin gewoon met wat je ziet: oranje, rond. Het klinkt gek maar dit is onder grote druk in een TV studio best lastig, onze geest probeert verbanden te zoeken en zaken toe te voegen die wellicht totaal overbodig zijn. 

Op het moment van grote druk, en dat is aanstaande voor alle deelnemers van de Olympische winterspelen, is het de kunst de gedachten aan falen, succes, roem en afgang van je af te zetten. Een ijsbaan is gemaakt van bevroren water en telt 400 meter in afstand, een wedstrijd begint met een startschot, je schaatsijzers zijn gemaakt van gehard staal. Of je nu in Peking, Heerenveen of van mijn part Ulaanbaatar schaatst, dit is de objectieve werkelijkheid, wat je daaraan toevoegt of niet is aan jezelf. 

Mark 

Bron: Aflevering 4 Team Zaanlander serie bij het AD.

Schrijf je NU in voor mijn DRIVE nieuwsbrief en ontvang iedere zondag mijn verhaal.


Informatie aanvragen
    Informatie aanvragen