Mark Tuitert, Drive Train je stoïcijnse mindset Bestel het boek nu

De les van Glaucon

De les van Glaucon

Als Glaucon net 20 jaar oud is, spreekt hij de ambitie uit om de stad Athene te besturen. Om hem te behoeden voor deze potentiële mislukking probeert Socrates hem op andere gedachten te brengen, iets wat niemand tot dan toe is gelukt. 

Socrates bevraagt Glaucon. Socrates zegt ervan uit te gaan dat Glaucon weet wat er bij het bestuur van een stad als Athene komt kijken. Hij vraagt hem waar hij als leider van Athene als eerste zijn geld aan uit zou geven, daarna welke kostenpost hij als eerste zou schrappen. Glaucon moet het antwoord schuldig blijven, hij heeft zich niet verdiept in de begroting. Daarnaast dient Glaucon verstand te hebben van hoeveel manschappen Athene bezit en hoe vijandelijke legers zijn opgebouwd, weer moet hij het antwoord schuldig blijven. Socrates schakelt over op vragen over het aantal wachters, de graanvoorraad die nodig is om de bevolking te voeden etc. De boodschap is duidelijk: Glaucon heeft geen voorstelling van alles wat komt kijken bij het besturen van de stad.

Door de juiste vragen van Socrates wordt Glaucon geconfronteerd met zijn eigen onwetendheid. Wat als we onze innerlijke Socrates oproepen voordat we belangrijke beslissingen nemen in ons leven? 

Mark 

Bron: Xenophon: Herinneringen aan Socrates. 


Informatie aanvragen
    Informatie aanvragen