DRIVE: Train je stoïcijnse mindsetBestel het boek nu

De burgemeester van Simcity

De burgemeester van Simcity

Geel voor industrie, blauw voor commerciële dienstverlening, groen voor woningen dat waren altijd de vakjes waaruit je kon kiezen als je een nieuwe stad wilde opzetten in het computerspel Simcity. Weggetje hier, kolencentrale daar en je stad begon te leven.
Maar natuurlijk moesten de altijd zeurende burgers wel tevreden gehouden worden, dus bouwde je een gigantische toren, een veel te groot winkelcentrum, een sportstadion en een riante ambtswoning om je nieuw verworven status te bevestigen. (Zegt je dit helemaal niets, sla dit artikel dan gerust over.)

Natuurlijk was je geld al snel op, de stad groeide niet genoeg en de kosten van onderhoud van al die mooie speeltjes die je net had neergekwakt rezen de pan uit. Alleen die smerige industrie liep een beetje, maar zorgde niet voor genoeg werkgelegenheid en voor veel vervuiling.

Zo was de bevolking uiteraard nooit tevreden, tot zover aardig in toom met de werkelijkheid. Maar na een aantal dagen verslaving aan het spelletje was het natuurlijk veel leuker om een beetje vals te spelen. Je liet de tijd doorlopen om de schatkist te vullen, je gooide belastingen omhoog, bouwde nog meer vieze industrie in een uithoekje of zocht een achterdeurtje in het spel waardoor je je geld kon oppompen.

Hier in Astana, Kazachstan leven we in Simcity. President Nazarbayev, die al twintig jaar stevig in het zadel zit, bezit een land met een veelvoud aan grondstoffen, waaronder een mooie voorraad olie. Hoofdstad Astana ligt midden op de steppen, op een groot vlak kaal stuk land, nergens een belemmering om uit te bouwen. Ik had het stuk land ook uitgekozen als ik Simcity speelde. Ideaal om een nieuwe stad uit de grond te stampen.

De schatkist kan hier niet leeg, en daarom is het natuurlijk het leukst om dingen te bouwen gewoon omdat het kan. Hoe groter hoe beter! Dus bouwt men hier inderdaad de gigantische toren net als een paleis, een piramide, een overdekt winkelcentrum en waar wij natuurlijk mee te maken hebben: Een mooie, complete, snelle en indrukwekkende ijsbaan. Het stadion is van alle gemakken voorzien. Wij Nederlandse schaatsers smachten naar zo’n gebouw in ons eigen land.

Maar ja… wij Nederlanders zijn een volkje met een opmerkelijke overeenkomstige waarde: Nut.
Iets wat totaal niet past in de Simcity wereld… Nut? Niets mee te maken, een ijsbaan hier op de steppe is totaal niet nuttig. Er komt geen kip schaatsen en het stadion was afgezien van een verplicht schoolklasje verstoken van bezoekers tijdens de afgelopen worldcup. De prachtige gebouwen hier worden veelal bevolkt door schoonmaak en beveiligingspersoneel, echte publiekstrekkers zijn het niet.

En toch als ik een dag de burgemeester van Simcity mocht spelen, zou ik een stad bouwen zo groot als een land. Ik zou het Nederland noemen, of Randstad of iets in die richting.
Ik zou weten dat een bevolking nooit tevreden is, een zittend kabinet het nooit goed doet. Maar dit zou me er niet van weerhouden een gigantisch ijsstadion neer te zetten midden in mijn stad. Het zou mijn schatkist tijdelijk leegtrekken maar mijn bevolking zal juichen, “Wij houden van onze burgemeester dag” vieren, zich vergapen aan de prachtige sportprestaties, kortom gelukkig zijn.

Wat is daar niet nuttig aan te noemen?

Mark.


Informatie aanvragen







    Informatie aanvragen