DRIVE: Train je stoïcijnse mindsetBestel het boek nu

Blessure kost Tuitert NK sprint

Blessure kost Tuitert NK sprint

HEERENVEEN – Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert heeft zich vanwege een rugblessure afgemeld voor het Nederlands kampioenschap sprint, dat op 27 en 28 december in Heerenveen plaatsvindt.

De kopman van de Controlploeg verscheen dinsdag in Thialf voor de eerste keer in drie weken op het ijs, maar bleek nog te veel last te hebben van de kwetsuur. Direct daarna besloot hij een streep te zetten door het NK sprint.

Verbetering

Aangezien bij het NK ook de startbewijzen voor het WK sprint in Thialf (half januari) worden verdeeld, mist hij ook dat mondiale sprinttoernooi. ”We zien de laatste week wel verbetering in zijn bewegingsvrijheid, maar het is te kort dag om het NK sprint te schaatsen”, vertelde zijn coach Jac Orie.

Wereldbeker

Tuitert heeft pijn aan de linkerzijde van zijn rug, bij de overgang van de borstwervels, die de ribben met de wervelkolom verbinden, naar de rugwervels. De Sportman van het Jaar meldde zich vanwege deze kwetsuur al af voor de wereldbekerraces in Changchun, begin december.

”We hebben de afgelopen weken met Mark alles doorlopen wat met sportgeneeskunde te maken heeft”, sprak Orie. ”Röntgenfoto’s, mri’s, echo’s, bezoek aan de orthopeed, ga zo maar door. Er is wel iets afwijkends te zien, maar dat is niet terug te voeren op de plek waar Mark pijn heeft.”

Langzaam

Tuitert zet daarom een streep door zijn sprintseizoen en focust zich volledig op de 1000 en 1500 meter. Op die laatstgenoemde afstand werd hij bijna een jaar geleden olympisch kampioen. De schaatser wordt momenteel intensief behandeld door fysiotherapeuten, hetgeen effect lijkt te hebben. ”We hebben goede hoop dat hij in januari de training volledig kan hervatten”, aldus Orie. ”Maar het herstel gaat langzaam.”

Skate-off

De 30-jarige Holtenaar hoopt dat hij – wanneer hij volledig hersteld is – een kans krijgt zich via een skate-off alsnog te plaatsen voor het World Cup-circuit op de 1000 meter. Door zijn kwetsuur is Tuitert namelijk het startrecht op de 1000 meter kwijtgeraakt.

De schaatser richt zich nu volledig op de WK afstanden, die van 10 tot en met 13 maart plaatsvinden in Inzell. Bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou (28-30 januari) en Salt Lake City (18 en 19 februari) hoopt Tuitert starttickets voor dat evenement afdwingen.

Bron: NuSport


Informatie aanvragen







    Informatie aanvragen