Als Glaucon net 20 jaar oud is, spreekt hij de ambitie uit om de stad Athene te besturen. Om hem te behoeden voor deze potentiële mislukking probeert Socrates hem op andere gedachten te brengen, iets wat niemand tot dan toe is gelukt.
Socrates bevraagt Glaucon. Socrates zegt ervan uit te gaan dat Glaucon weet wat er bij het bestuur van een stad als Athene komt kijken. Hij vraagt hem waar hij als leider van Athene als eerste zijn geld aan uit zou geven, daarna welke kostenpost hij als eerste zou schrappen. Glaucon moet het antwoord schuldig blijven, hij heeft zich niet verdiept in de begroting. Daarnaast dient Glaucon verstand te hebben van hoeveel manschappen Athene bezit en hoe vijandelijke legers zijn opgebouwd, weer moet hij het antwoord schuldig blijven. Socrates schakelt over op vragen over het aantal wachters, de graanvoorraad die nodig is om de bevolking te voeden etc. De boodschap is duidelijk: Glaucon heeft geen voorstelling van alles wat komt kijken bij het besturen van de stad.
Door de juiste vragen van Socrates wordt Glaucon geconfronteerd met zijn eigen onwetendheid. Wat als we onze innerlijke Socrates oproepen voordat we belangrijke beslissingen nemen in ons leven?
Mark
Bron: Xenophon: Herinneringen aan Socrates.
Meer Artikelen
Je innerlijke stem
‘Alleen door ware bewogenheid kun je iets groots formuleren dat anderen overstijgt.’ – Seneca Soms moet je een beetje gek zijn om iets groots te doen. Een diep innerlijk geloof en een…
Liefde in verdriet
‘Laten wij ervoor zorgen dat de herinnering aan overledenen voor ons iets aangenaams wordt’ – Seneca Ik schreef onlangs een stuk over het verlies van mijn moeder; zij ontviel ons op 15 januari…
Case Closed
Choose the status quo, or rise to change the world? In 2014, when I retired as a top athlete, I aimed to contribute to the world of speed skating. Together with Niels…
Case Closed
IceDerby had de potentie in 2014, maar de ISU zag het als levensbedreigend voor haar machtspositie en kwam met draconische maatregelen. Als Niels Kerstholt en ik wilden meedoen, liepen we het risico uitgesloten te worden als atleet of coach. Dat is fundamenteel onrecht. Wij waren overgeleverd aan bestuurders die vasthielden aan hun eigen koninkrijk, net als alle atleten in Europa. Een situatie die moest veranderen.
Politiek onbegrip
‘Waarom zouden onze opvattingen eerder juist zijn dan de opvattingen die Syriërs of Egyptenaren erop nahouden?’ – Epictetus We roepen wat we zelf vinden, in politieke discussies thuis of op ons werk, in…
Klimmen of dalen?
‘Zie je niet dat afdalen met een heel andere houding gebeurt dan klimmen?’ – Seneca Afdalen gaat makkelijk, maar vergt dat we onszelf remmen en inhouden. We worden voortdurend geconfronteerd met overvloed,…