Nieuw: Innerlijke krachtBestel het boek nu

Het grote onrecht van Blatter.

Het grote onrecht van Blatter.

Ik ben maar één van de vele voetbalfans op deze wereld. Het WK-voetbal is dan ook een feest, heerlijk om naar te kijken. Maar waar sport en onrecht samen gaan begint er iets in mij te knarsen. Onrecht überhaupt is iets waar mijn nekharen rechtovereind van gaan staan.

Zuid-Afrika heeft dan ook een mooi boegbeeld als Nelson Mandela die de strijd tegen onrecht in persoon vertegenwoordigt. Onrecht in leven en dood. En willekeur bij machtshebbers hebben Zuid-Afrika zo lang in zijn greep gehad. Voetbal is natuurlijk vergeleken bij de historie van dit land maar een bijzaak, maar ook hier roert het onrecht zich.

Hoe is het mogelijk dat er een aantal mastodonten met name Sepp Blatter, zich niet in willen laten met een video-scheidsrechtersysteem? Op een WK-voetbal, waar zoveel landen en mensen zich op verheugen en waar de uitverkoren teams en voetballers zo hard voor werken en zich op focussen, kun je er niet meer om heen dat we in het heden leven. En niet in de jaren ’60. Een glaszuiver doelpunt voor Engeland werd afgekeurd, geen 2-2. Een paar uren later bij Argentinië-Mexico was het weer raak, het eerste Argentijnse doelpunt werd goedgekeurd. Spelers van Mexico legden zich al bij dit feit neer tot er op het grote scherm in het stadion de buitenspelsituatie van Teves in beeld kwam. De grensrechter werd bestookt. Waarschijnlijk had hij zijn eigen fout ook snel gezien op het scherm, maar durfde er niet op terug te komen. En dat waren niet de eerste gevallen op dit kampioensbal. Voetbal is nu eenmaal een sport waar fouten worden gemaakt zo betuigt Johan Cruijff vandaag in de krant. Cruijff wilde zover gaan om misschien toch maar een doellijnvideo te gebruiken maar tot daar en niet verder.

Wat mij het meest verbaasd zijn de argumenten die Blatter en ook Cruijff aanvoeren tegen het videosysteem, deze houden namelijk totaal geen stand meer in de huidige sportwereld. Voetbal is emotie en de discussie is goed(Blatter). Inderdaad onrecht is ook een emotie, maar als je dit onrecht deels kan wegnemen wat is daar dan op tegen? Winst en verlies op een eerlijke basis lijken me een mooiere emotie. In een extra paar lijnrechters wil Blatter nog wel meedenken, ook al wordt het dan een soort coalitiebespreking tussen scheidsrechters.

In het voetbal worden nu eenmaal fouten gemaakt (Cruijff). Natuurlijk worden er fouten gemaakt, maar niet alleen in het voetbal. Ook in het tennis, ijshockey, veldhockey, heb je scheidrechters die fouten maken. Een argument als dit duidt op een bepaald gevoel van verhevenheid van het voetbal boven andere sporten. En scheidsrechters zijn niet de tegenstanders van deze hulpmiddelen.

Mooi is het om te zien dat iemand die nog met beide benen in het hedendaagse voetbal staat als succesvol trainer pleit voor een video-scheidrechter, nl. Guus Hiddink. Net als moderne coaches goed met nieuwe technieken omgaan zoals Louis van Gaal. Zij snappen dat stilstand achteruitgang betekent. Dat is denken vanuit een topsport gedachte. Coaches en teams stoppen al hun kennis en energie in het presteren op zo’n kampioenschap, dan is het onverteerbaar dat de mogelijkheden er zijn om het spel eerlijker te maken maar niet gebruikt worden. De beste moet winnen, niet de meest gelukkige.

Zover is het helaas nog niet, dus mocht Oranje tegen Slowakije niet de beste zijn vandaag dan hopelijk toch de gelukkigste!

Mark Tuitert.


Informatie aanvragen







    Informatie aanvragen