Train je fit met Mark op fitchannel.com
Meer kracht, focus en energie met firstenergygum.com
Media -

Interview NuSport: Voorbeschouwing WK Afstanden Heerenveen

Vier gouden medailles staan er vrijdagavond op het spel bij de WK afstanden in Heerenveen. NU.nl-columnist en voormalig olympisch kampioen Mark Tuitert kijkt vooruit naar dag twee in Thialf, met onder meer aandacht voor de kansen van Koen Verweij op de 1500 meter.

1000 meter vrouwen

Titelverdediger: Olga Fatkoelina (Rus)
Nederlandse deelnemers: Marrit Leenstra, Ireen Wüst en Laurine van Riessen

Tuitert: “Marrit Leenstra heeft nog nooit een individuele medaille gewonnen bij een WK afstanden en deze week is een uitgelezen kans voor haar om een keer op het podium te komen. De 1500 meter is misschien nog meer een speerpunt voor haar, maar ook op de 1000 meter heeft Leenstra een grote kans op het podium.”

“Ireen Wüst richt haar pijlen ook meer op de 1500 en zij zal de 1000 zien als een leuke bonus. Ik denk dat ze geen problemen zal hebben om zich over het zilver op de 3 kilometer van donderdag heen te zetten, maar ze mist in vergelijking met favoriete Heather Richardson snelheid.”

“Richardson heeft een grote stap gezet. Ze rijdt goed op de 500, 1000 én 1500 meter en waar ze in het verleden nog weleens wegzakte aan het einde van een seizoen, daar gaat dat nu niet gebeuren. Dat is zeker de invloed van haar nieuwe coach Jillert Anema, en ook het samenwonen in Friesland met Jorrit Bergsma lijkt haar goed te doen.”

1500 meter mannen

Titelverdediger: Denis Joeskov (Rus)
Nederlandse deelnemers: Koen Verweij, Kjeld Nuis en Wouter olde Heuvel

Tuitert: “Koen Verweij heeft zeker kans op goud op de 1500 meter, maar ik denk dat hij een heel zware dobber gaat krijgen aan Denis Joeskov. Die is voor mij de uitgesproken favoriet, je ziet echt een stijgende lijn bij de Rus de laatste maanden. Ik sprak zijn coach Kosta Poltavets deze week en die heeft er ook veel vertrouwen in.”

“Het is wel opvallend dat de Amerikanen en de Russen, die vorig jaar zo tegenvielen op de Spelen, de favorieten in huis hebben voor de eerste twee afstanden van vrijdag.”

“Nuis is in bloedvorm en maakt dus ook zeker kans, al is hij nog iets meer een 1000 meter-rijder. En ik vlak Zbigniew Brodka niet uit, hij is toch de olympisch kampioen en echt een klasbak.”

5 kilometer vrouwen

Titelverdediger: Martina Sablikova (Tsj)
Nederlandse deelnemers: Carlijn Achtereekte en Jorien Voorhuis

Tuitert: “Martina Sablikova is gewoon goed, haar laatste rondjes op de 3 kilometer toonden aan dat ze in control is. Ik denk niet dat er iemand is die haar kan verslaan.”

“Voor Carlijn Achtereekte en Jorien Voorhuis is er zeker perspectief op het podium. Voorhuis reed een vlakke 3 kilometer en dat is een goed teken voor de 5 kilometer. Met Wüst en Carien Kleibeuker ontbreken bovendien toch de nummer twee en drie van de Spelen.”

Ploegenachtervolging mannen

Titelverdediger: Nederland (Jan Blokhuijsen, Verweij en Sven Kramer)
Nederlandse deelnemers: Drie namen uit Kramer, Olde Heuvel, Verweij en Douwe de Vries

Tuitert: “Dit onderdeel is nog steeds een beetje een ondergeschoven kindje. Het zorgt voor meer medaillekansen voor de andere landen, maar dat mag geen argument zijn. Het geeft te denken dat de Poolse mannen zich in de halve finales van de Spelen spaarden tegen Nederland om meer kans te maken op de bronzen medaille.”

“Ik vind een 10 kilometer interessanter, zie liever een man-tegen-man- of vrouw-tegen-vrouwgevecht.”

Bron: NuSport